El passat 16 de març va cloure, al teatre Talia (València), la magnífica obra El Florit Pensil. Amb textos de Andrés Sopeña i dirigida per Juanfran Sanchez l'obra ens trasllada, en clau d'humor, a la deseducació de la postguerra. Les vivències de quatre xiquets patint les agressions (de totes les formes) dels mestres d'aleshores. Farà cosa de 2-3 setmanes vaig publicar en aquest mateix bloc una entrada al voltant de Paracuellos, cóm resulta de divertida la seua lectura i el gran missatge que ofereix també en forma de comèdia. Tanmateix, el Florit Pensil és una altra cosa. Tú pots descollonar-te mentre ho veus... però no deixes de tenir la sensació de que l'autor (Andrés Sopeña, autor original del llibre, per a qui no el coneguen, és profe de Dret en la Universitat de Granada i també especialista en comunicació social) volia fer una obra literària molt més crua. El que ell volia realment era donar un espill de l'educació franquista en el seu orige (nacional catolicisme, tradicionalisme per un tubo...
com escoltar la COPE, vaya)des dels ulls de la innocencia. Així els professors es descontextualitzen per ser símbols absoluts d'autoritat, i així ho fan saber en tot el transcurs de l'obra (literària i teatral).
Els nens deixen d'èsser nens per transformar-se en fang que moldejar en les mans d'uns buitres (brillants els escassos efectes de so) i poc a poc es transformen en allò que en un principi temien... sense adonar-se'n. Uns més que uns altres, però la costum i una prolongada educació brutal corromp en certa forma la ment dels xavals.
L'obra, per a qui no tinga el llibre llegit, és molt bona i la recomane molt. I el llibre, també: No només és interessant i xulo, sinò que, a part, aprens molt (aprendre també és descobrir com no han de fer-se les coses, i d'això aquesta obra en sap un muntó).
No sé el nom dels actors, que a tant no arribe, però ho feren realment guai. Em va encantar!!! Aquests quatre són actorassos, i no entenc cóm en cinema pot passar de gent amb aquesta trassa. Quasi que mitllor que siga així pel benestar dels teatres, a nivell econòmic i qualitatiu.
Amén
Enhorabona pel treball realitzat en aquest bloc!!
ResponElimina